U bent hier:  »   »  NOW subsidie: nabetaling of terugvordering?

NOW subsidie: nabetaling of terugvordering?

Met de in maart 2020 aangekondigde lockdown als gevolg van het coronavirus, werd de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) in het leven geroepen. Het doel daarvan was (samengevat) dat werkgevers die kampten met omzetverliezen van meer dan 20% als gevolg van de genomen maatregelen tijdens de coronacrises hun personeel konden doorbetalen en dat banen behouden bleven. De crisis bleek echter aanzienlijk langer dan gedacht te duren en daardoor is de NOW nog steeds actief (nu de zesde periode). Eind augustus 2021 heeft het kabinet aangekondigd per 1 oktober 2021 de generieke steun waar de NOW onderdeel van uitmaakt niet meer te verlengen. In totaal zijn er dan zes NOW aanvraagperiodes geweest en tot 8 september 2021 totaal ruim 430.000 aanvragen ingediend. Op basis daarvan werd voor 20,4 miljard aan voorschotten uitgekeerd (bron ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

De NOW subsidie is in eerste instantie gebaseerd op een door de ondernemer ingeschat omzetverlies en de loonsom uit de referentiemaand. De subsidie wordt aanvankelijk als voorschot uitgekeerd. De subsidie wordt definitief indien ondernemers een vaststelling van de NOW subsidie aanvragen gebaseerd op de daadwerkelijke omzet én loonsom gedurende de subsidiemaanden. Sommige ondernemers krijgen daardoor nog subsidie en voor andere ondernemers zal dat betekenen dat zij (een deel) van de subsidie dienen terug te betalen.

In oktober 2020 is het aanvraagloket voor de subsidievaststelling van de eerste- en tweede NOW periode bij het UWV geopend. Uit onderzoek door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gebleken dat de ongeveer de helft van de ondernemers van NOW-1 en 77% bij NOW-2 nog geen aanvraag voor een definitieve subsidie vaststelling is ontvangen. Indien ondernemers dat niet voor 31 oktober 2021 doen, dan wordt de subsidie door het UWV vastgesteld op nul.

Bij de vaststelling van de definitieve NOW zijn twee uitkomsten mogelijk, een ondernemer ontvangt een nabetaling of er wordt een bedrag teruggevorderd. Dat laatste is het geval indien een omzetverlies minder hoog uitvalt dan van tevoren was ingeschat of door een gedaalde loonsom. Op basis van de subsidies die tot nu toe zijn vastgesteld blijkt dat ongeveer 60% van de ondernemers te maken krijgt met een terugvordering.

Terug naar overzicht